Brasilien - Udvekslingsstudent med YFU

Brasilien

Samba, kindkys og solskin

"Brasilien er nok et af de fedeste lande du kan vælge at tage på udveksling i..."

...Hvis du tænker sol, samba, fodbold, og deres berømte grillfester ”churrascos”, så er du ikke helt galt på den, men der er så meget mere, som bare ikke kan beskrives med ord.Kulturen er en helt anden. Folket er meget mere åbnet og varmt end f.eks herhjemme, så væn dig til krammere og kindkys fra ALLE. Sproget er desuden utroligt smukt, og overraskende nemt at lære, de fleste taler de flydende allerede efter 4-5 måneder. Det skyldes dog, at mange af de omkring 200 millioner brasilianere ikke taler særlig godt engelsk. Så er du frisk på en udfordring, på at udvide din horisont, og på at se verden med andre briller, så gør dig klar til et år i det fantastiske Brasilien.

Familieliv I Brasilien møder du som sagt en helt anden kultur, familierne er meget åbne, og du kan hurtigt blive betragtet som et ægte familiemedlem. Forvent dog ikke at din familie kan engelsk, så øv dig på kropsproget! Prøv at ”snakke” med dem, så vel som dine brasilianske venner, så meget så som muligt, også selvom du ikke forstår noget, for så snart sproget er lært, bliver en helt nu verden åbent op, og Brasilien kan ende med at blive din anden hjemstavn. De fleste brasilianere er katolikker, men de er også meget tolerante, og hvis dine værtsbrødre/søstre ikke tager i kirke, behøver du heller ikke gøre det. Tag dog alligevel med et par gange, da kirketjenesten i Brasilien er meget anderledes.


MADEN Brasilianere kender generelt ikke til krydderier, særligt peber er ikke til at finde. Der spises ris og bønner, samt fantastisk kød HVER dag, og det kommer du højst sandsynligt til at elske, glæd dig desuden til frisk presset juice og eksotisk frugt hele året. Du vil sikkert også opleve, at der serveres kager til morgenmaden, det sker og skal bare nydes de enkelte gange, og har du mod på det, kan du også prøve at smage kyllingehjerte, abehjerne og alt muligt andet – Enjoy. 
Et godt råd: Køber du noget mad, så tilbyd alle omkring dig lidt, det gøres meget i Brasilien, og man opdager hurtigt, at det betaler sig at være lidt høflig.


Sport/fritid Hvis de ikke allerede har spurgt dig, om du vil med dem ud og dyrke sport eller andet, så bare spørg dine venner hvad de laver i fritiden, f.eks. sport, og hør om du kan være med – De vil blive glade over dit gåpåmod, og hive dig med til endnu mere. Tilmeld dig evt. et ”acadamia” (fitnesscenter), det er en god måde, at lære nye brasilianere at kende på. Og hvis du ikke allerede kender til Brasiliens, om end måske lidt overdrevne, glæde for fodbold, så er her et godt råd: Find dig et brasiliansk fodboldhold, og forsvar altid deres ære! Det er bedst hvis du kender holdet, men ikke noget krav. Brasilianere elsker nemlig bare at diskutere fodboldhold, og det er en god icebreaker.


SKOLEN er dit udgangspunkt for at skabe venner, og selvom det kan være kedeligt, så tag altid af sted. Du vil lære sproget hurtigt og opleve en HELT anden skolekultur. Husk på at brasilianere er meget åbne, og de vil alle, uanset deres engelskkundskaber, prøver at tale med dig, så gør en indsats og få nogle faste venner. Du skal nok få masser af de mere overfladiske venner, som er dejlige at have og hygge med, men man kan jo ikke være bedste venner med hele verden, så få dig nogle gode venner du kan stole på – Dem har man altid glæde af. Brasilianerne kan godt være lidt mere umodne end os danskere, men lad dig ikke skræmme af det, de ser på verden med et smil og vil altid hjælpe hinanden. Sig ja til ALT hvad du bliver inviteret til, især i starten hvor du vil blive inviteret med til stort set alt, ellers holder invitationerne op med at komme. Du kan måske også få lov til at få portugisisk undervisning med de små elever, selvom det lyder lidt kikset, er det en god måde at øve sig på.

Lidt ekstra

Tiderne i Brasilien er ikke som i Danmark. Skal I til middag kl. 18.00, kan I ende med først at tage af sted kl. 19.30. Det kan være ret frustrerede, men vær tålmodig, følg strømmen, og bare nyd at folk er lidt mere afslappede med tiden, dette gælder dog ikke i skolen.

Husk på at der vil komme tider, hvor tingene virker helt underlige, eller hvor frustrationen måske tager overhold, det sker for alle - men bare rolig amigo, alt løser sig, og med et smil og lidt tålmodighed kan du komme langt!
Du vil sikkert også komme til at savne din familie, eller det gamle Danmark, og måske tænker du over alt det der er sket derhjemme, men bare vent, når du kommer hjem, vil du finde ud af at tiden i Danmark har stået stille. MEGET stille.

Hvis du har nogle spørgsmål, eller bare vil snakke lidt omkring dit valg, så er du velkommen til at kontakte mig: