Østrig - Udvekslingsstudent med YFU

Østrig

På udveksling i Østrig

Mere end bare Conchita Wurst og skiferie

Når man tænker på Østrig, så tænker man måske kun på bjerge, skiløb og Mozart. Når man kommer til Østrig, så får man måske en overraskelse: Ganske vist består halvdelen af Østrig af bjerglandskaber – og Mozart kan man ikke undgå i hvert fald i Wien og Salzburg – men det er langtfra alt som kendetegner det smukke lille land i midten af Europa!I dag er Østrig en moderne stat, som fungerer som kulturelt bindeled mellem øst og vest-Europa gennem indflydelse fra sine mange nabolande som er Liechtenstein og Schweiz i vest, Italien og Slovenien i syd, Ungarn og Slovakiet i øst og Tyskland og Tjekkiet i nord.Det er således ikke mere Mozart og Falco som er toneangivende. Mange unge bands sørger for opbrudsstemmning, nye ungdomskulturer og for en ny definition af 'typisk østrisk', filmbranchen fejrer internationalt glimrende resultater – sidst med en Oskar-nominering for 'Revanche. Specielt ved Østrig er også, at der tales mange forskellige dialektformer af tysk som Østrigerne er meget stolt af, og som giver dem en stærk tilknytning til deres hjemstavn. F.eks. har næsten alle grønsager andre navne end i Tyskland.

FAMILIELIV Østrigerne selv er kendt for deres rolige manere som strækker sig til alle livets områder – og så har Østrigerne også deres helt egen oversættelse af 'hyggelig'og det er 'gmiatlich'. De fleste familier er meget praktiske, hjertelige og gæstfri. Der findes alt fra traditionelle familieformer til det mere moderne.

SPORT/FRITID Næsten hver familie løber på ski om vinteren. Vandring, cykling og fodbold er også meget populære fritidsoplevelser. Desuden foregår der mange kulturelle aktiviteter såsom baller som er specielt populære hos de unge østrigere.
SKOLE Du kommer at gå i gymnasiet eller en "HAK“ eller en „HTL" som er profesionsuddanende skoler - alt efter hvilket område, du placeres i.
Du må være forberedt på, at omgangstonen er mere formel end i Danmark; f.eks. bruges tiltaleformen "De" meget, også i skolen.

YFU ARRANGERER en 'arrival-orientation' af to dage i Wien - tre weekend-seminarer i oktober, i januar og i april, og der er også regionale aktiviteter helt efter hvor din værtsfamilie bor – som f.eks. en efterårsvandring eller et adventsmøde. Alle arrangementerne er gratis.