Tjekkiet - Udvekslingsstudent med YFU

Tjekkiet

Tjekkiet er...

et relativt lille land med 10 mio. indbyggere omkranset af land og en placering på det europæiske kontinent, som får tjekkerne til at beskrive deres land som ”Europas hjerte”. Landets stoltheder tæller både historiske byer, imponerende slotte, middelalderlandsbyer og verdenskendt øl. Efter anden verdenskrig er Tjekkiet blevet mere homogent og der bor primært tjekkere, slovakkere og romaer i landet, som i øvrigt er et af de mest sekulære i Europa. Tjekkisk er et slavisk sprog med mange diakritiske tegn og altid tryk på første stavelse. Da sproget, ligesom dansk, ikke bliver talt af så mange, lærer de tjekkiske elever også engelsk, spansk, fransk, tysk eller russisk i skolen.

Læs mere om livet som udvekslingsstudent i Tjekkiet lidt længere nede på siden. 

Om opholdet i Tjekkiet

FAMILIELIV Ligesom i mange andre lande har familien første prioritet, de er som regel tætte og det er almindeligt at flere generationer bor sammen. Generelt er tjekkerne ret private indtil du lærer dem at kende – sådan lidt som danskerne. De er ”nede på jorden”, tager ikke tingene så seriøst og værdsætter direkte kommunikation, beskedenhed, initiativ, planlægning og effektivitet. 


SPORT/FRITID Tjekkerne er vilde med fodbold og ishockey, men du kan også vælge at være med i en spejdergruppe eller spille et musikinstrument. Tjekkiske forældre bakker meget op om deltagelse i fritidsliv.


YFU ARRANGERer kort efter ankomsten et YFU træf, hvor du får mulighed for at møde de andre YFU studenter i Tjekkiet og snakke om den første tid. Halvejs i udvekslingsopholdet vil der være en skitur og til sidst en re-entry orientation for at forberede dig på at komme hjem til Danmark igen. Derudover vil der være nogle tilbud om kulturelle udflugter og sociale arrangementer i løbet af året.


SKOLE Eleverne viser respekt for læreren ved at stå op, når han/hun kommer ind i klasseværelset og tiltaler med hr. eller fru. Der er ikke krav om skoleuniform på de offentlige skoler, til gengæld er det meget almindelig at skifte til indesko, når man møder i skolen.


Tre gode grunde til at vælge Tjekkiet:

1. Hundredvis af år med stormagtshistorie som har ført til en rig kultur, blandt andet i forhold til arkitektur og politik.
2. Sportsinteresseret nation, også når det kommer til vintersport.
3. Åbne og gæstfrie mennesker som gerne vil lære dig at kende.