Sydafrika - en regnbuenation
Round large anne kvist
Anne

Sydafrika - en regnbuenation

Anne var i Sydafrika i 2013/2014

Jo længere jeg kørte gennem Sydafrika, jo mere sikker blev jeg på at det var stedet for mig.

Mine første døgn i Sydafrika var meget mindre skræmmende end jeg havde frygtet. Jo længere jeg kørte gennem Sydafrika, jo mere sikker blev jeg på at det var stedet for mig. De smukke bjerge og marker, og solen der badede det hele i et smukt lys, satte allerede der et mærke i mig.
Det hele var så anderledes at det var svært at fatte. Jeg boede højt oppe i Sydafrika, både på kortet, men også 2000 m. over havniveau. Et vidunderligt område med de smukke Drakensberg-bjerge på begge sider. I de første dage slugte jeg alt. Sprogene, naturen, menneskene. Og jeg blev simpelthen fyldt til renden med indtryk.

I Sydafrika er der 11 officielle sprog, og selvom der kun var ca. fem repræsenteret på min skole, var det overvældene. Selv var min værtsfamilie og godt over halvdelen af min skole Afrikaans, et sprog der stammer fra Hollandsk. Jeg brugte lang tid på at lære sproget og i løbet af mit år var der perioder hvor jeg var højt demotiveret og andre hvor jeg bare ikke kunne få nok. Det jeg fandt meget specielt er, at hvis du i Sydafrika snakker Afrikaans er du Afrikaans og snakker du Swati er du Swati. Kultur og sprog er tæt forbundene, og et sprog er ofte derfor en nøgle til kulturen.

Skolen i Sydafrika er meget anderledes end vi er vandt til herhjemme. Den forskel der først fanger øjnene er skoleuniformerne som alle skoler bruger. Men den største forskel er skoleånden.
Der er en tydelig stolthed af at gå på en skole, noget der kommer til syne til sportsstævner og andre konkurrencer. Med min skole kunne vi fylde flere store busser med elever der skulle med til andre skoler for enten at deltage i aktiviteter og konkurrencer eller bare heppe på dem der gjorde. Alt sport og efter skole aktiviteter er tilknyttet skolen, og det er en helt fantastisk oplevelse at være en del af så stor og omfattende skoleånd.

Mit år som udvekslingsstudent er til dags dato stadig det mest fantastiske år i mit liv. Det var hårdt, men uendelig gange mere vidunderligt. Jeg er en helt anden person, en langt mere moden, accepterende og nysgerrig person efter mit udvekslingsophold. Jeg har fået en Sydafrikansk familie, venner og identitet som selv år efter jeg er kommet hjem stadig hænger ved.