Ikke to oplevelser er ens
Svend

Ikke to oplevelser er ens

Svend og gabriel fortæller om deres udvekslingsophold i Chile

Vi tog af sted sammen, landede sammen, fik den samme 4 dages intro til chilensk kultur og tog til vores værtsfamilier med samme forudsætninger og forventninger – alligevel fik vi to meget forskellige oplevelser.
Gabriel endte i et landområde i udkanten af Los Ángeles og Svend i den noget større by Concepción. Efter at have fundet os til rette i vores nye hjem og lært noget spansk, begyndte det efterhånden at blive klart for os, hvor forskellige vores familier og omgangskredse var.
Gabriels værtsfamilie og omgangskreds var højreorienterede og stolte tilhængere af diktatoren Pinochet. Selv i skolen var næsten alle højreorienterede, og da Gabriel køber en digtsamling fra Pablo Neruda, Chiles nok mest kendte kunstner, ringer hans klassekammerater til ham og pointerer, at Neruda altså var kommunist.
I Svends familie og vennekreds ser det noget anderledes ud. Her forbander man Pinochet, mens man med glæde mindes præsident Allende. Værtssøstrene deltager i demonstrationer, og når politiet på et tidspunkt uundgåeligt blander sig, synes man, at de misbruger deres magt. Kort sagt er de to familier og vennekredse af stik modsat politisk orientering.
Men ikke kun tankegangen varierer; mange gange er tingene nemlig så forskellige, at man kan sige, at selve kulturen varierer. På trods af, at vi bor meget tæt på hinanden i det samme land, virker alting altså alligevel overraskende forskelligt.
Det er klart, at der er mange flere forskelle mellem vores familier, men dem, vi har ridset op i denne historie er ulighederne, som vi mener er direkte forbundet med familiernes politiske holdninger. Familiernes måder at tænke og gøre tingene på er påvirkede af deres stik modsatte politiske orienteringer. Og det er dét, som vi synes er så interessant; at politikken rent faktisk har så stor en indflydelse på selve kulturen og måden, som vi lever vores chilenske liv på. Man vil aldrig kunne sige, at den ene familie er bedre end den anden, men ligegyldig hvor man lander, vil man altid kunne finde ulemper såvel som fordele.
Vi kan konkludere, at selvom man ikke bor mere end 1½-2 timers kørsel fra hinanden, kan der være verdener til forskel på en families traditioner, normer og meninger. Vores familier har mødt hinanden én gang. Det blev et møde på 2-3 minutters tid. Kort sagt var stemningen mildest talt dårlig, og der er i vores øjne ingen tvivl…
Vores familier skal aldrig mødes igen!